Kadullenkleuters naar de Boerderij

Als slot van ons dansjaar bij de kadullen, werden alle kadullenkleuters uitgenodigd om het melkveebedrijf Rooms-Kusé te bezoeken. Met een rode boerenzakdoek om de hals of op het hoofd stapten we met volle verwachting naar de boerderij.

We werden verwelkomd door Isabel en Johan, de boerin en de boer. Isabel, deed de rondleiding en gaf op een zeer mooie, kindvriendelijke manier op hun niveau, uitleg over de boerderij. Ze vertelde meteen dat de boeren, vandaag geen rode bolletjeszakdoek meer dragen, maar dat dit vroeger wel zo was.

Toen we aankwamen, was boer Johan volop bezig me het melken van de koeien.

Geduldig legde Isabel uit, hoe men tegenwoordig de koetjes melkt met de machine. Ieder kind kreeg ook de mogelijkheid om melk uit de uier van de koe te halen. Dat lukte bij sommigen erg goed.

Daarna gaf Isabel melk aan een kalfje van een halve dag oud, zo lief... De kleuters mochten het kalfje zelfs zachtjes aanraken en strelen. We konden zelfs zien dat een kalfje geboren wordt met een mond vol tanden en dat het rechtop kan staan, zij het wat wankel. Het liep zelfs achter de kindjes aan...

Tijdens de wandeling in de stallen, zagen we dat een koe aan het bevallen was van een kalfje. Maar boer Johan belde onmiddellijk de dierenarts, want hij zag dat het nodig was. De koe werd naar de bevallingskamer gebracht en daar konden papa's en mama's de gang van zaken bekijken...

Isabel bracht de kinderen naar de kleine koetjes die al melk konden drinken uit een emmer en iedereen zag dat ze erg gulzig waren. Toen de emmer leeg was, dan... smeten de kalfjes de emmer gewoon weg. Dat vonden de kleuters bijzonder prettig.

Isabel had nog een leuke verrassing in petto. Toen we naar de hangaar gingen, om wat melk te proeven, had boer Johan en Isabel een paar balen met stro geplaatst, zodat de kinderen naar hartenlust konden spelen. De tijd was veel te snel om. Tussendoor kregen de kinderen nog wat rijsttaart en vanille pap met speculoos te smullen en iedereen mocht naar huis gaan met een prachtige melkbeker. Ik zag alleen maar blijde gezichten... sommige waren uitbundig, anderen getogen ingetogen, maar iedereen was gelukkig. En de mama's en papa's, ja, die beleefden evenzeer een ontspannende en leerrijke ochtend. Bedankt Johan en Isabelle voor het fijne bezoek. We komen zeker en vast terug!

Boerderij 2016